Witam Pięknie!
Tworzę mini aplikacje i mam problem z wielkością obiektów na panelu w zależności od rozdzielczości ekranu. Ponieważ program ten będzie również pracował przez TCP/IP, ważnym jest aby wielkość kontrolek na panelu była niezmienna w stosunku do rozdzielczości, gdyż nie można przewidzieć jaką rozdzielczośc będzie miał użytkownik.
Jedyne rozwiązanie jakie mi się udało znależć na ten problem to w VI Properties>>Window size zaznaczyłem opcje które to uwzględniają, jednak rezultaty działania tych opcji są strasznie nie zadowalające. Jeżeli ustawie na najmniejszą rozdzielczość to przy większych rozdzięlczościach panel jest zdecydowabie za mały. Czy ktos moze wie jak uzyskac lepszy efekt? Z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam! Robert P.S. LV 7.1, XP+SP2
Rozmiar obiektów na panelu...
Re: Rozmiar obiektów na panelu...
Witam ponownie!
Oj chyba nie ma rozwiązania na mój problem. Szkoda, bede musiał sie zadowolić rozwiązaniem w tej chwili dla mnie dostepnym.
Pozdrawiam!
Oj chyba nie ma rozwiązania na mój problem. Szkoda, bede musiał sie zadowolić rozwiązaniem w tej chwili dla mnie dostepnym.
Pozdrawiam!
-
bogdani
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Witaj
Czy zaznaczyłeś odpowiednie opcje ?
Tzn. czy uwzględniłeś skalowanie obiektów wraz ze zmianą wielkości okna oraz dopasowanie okna do wielkości okreanu ?
Wg mnie to powinno działać.
Zawsze możesz pobierać informacje o wielkości ekranu i samemu przeskalowywać obiekty.
bogdani
Czy zaznaczyłeś odpowiednie opcje ?
Tzn. czy uwzględniłeś skalowanie obiektów wraz ze zmianą wielkości okna oraz dopasowanie okna do wielkości okreanu ?
Wg mnie to powinno działać.
Zawsze możesz pobierać informacje o wielkości ekranu i samemu przeskalowywać obiekty.
bogdani
Witam!
Dokładnie te opcje wybrałem i przy zmniejszeniu rozdzielczosci okno i kontrolki skaluja się, ale niedokładnie zachodzą na siebie i zmieniaja pozycje w zględem siebie. Nie wyglada to dość dobrze. Własnie przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Ustawie wielkości kontrolek przy rozdzielczośći najmniejszej 600x800 i nastepnie zwieksze rozdzielczość. Może skalowaniw w drugą stronę będzie dokładniejsze. Jeżeli nie to skorzystam z drugiej rady. Dzięki wielkie i pozdrawiam!
Robert
Dokładnie te opcje wybrałem i przy zmniejszeniu rozdzielczosci okno i kontrolki skaluja się, ale niedokładnie zachodzą na siebie i zmieniaja pozycje w zględem siebie. Nie wyglada to dość dobrze. Własnie przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Ustawie wielkości kontrolek przy rozdzielczośći najmniejszej 600x800 i nastepnie zwieksze rozdzielczość. Może skalowaniw w drugą stronę będzie dokładniejsze. Jeżeli nie to skorzystam z drugiej rady. Dzięki wielkie i pozdrawiam!
Robert
Skoro zmieniają pozycję względem siebie przy skalowaniu to spróbuj je zgrupować lub zablokować.
Rumcajs
Rumcajs
Witam Pięknie!
No nie pomyślałem o tym, musze spróbować. Aczkolwiek zajmuje sie teraz innym problemem, ale i do tego wrócę.
Dziękie wielkie Panie Rumcajsie!
Pozdrawiam!
No nie pomyślałem o tym, musze spróbować. Aczkolwiek zajmuje sie teraz innym problemem, ale i do tego wrócę.
Dziękie wielkie Panie Rumcajsie!
Pozdrawiam!