Piszę program do obsługi aparatu cyfrowego wykorzystując SDK dostarczone przez producenta (w postaci DLL i *.h). To moje pierwsze starcie z obsługą DLL. Podstawowa komunikacja z aparatem już działa, udało mi się nawet ominąć problem tablic dłuższych niż 256 zawartych w strukturze (zamieniam jedną długą tablicę na kilka kolejnych klastrów po 256).
Żeby uzyskać z aparatu coś więcej niż tylko jak się nazywa, trzeba wywołać pewną funkcję, której jednym z argumentów jest callback pewnego typu, który później będzie wywoływany w odpowiedzi na określone zdarzenia. Da się zrobić tak, żeby tym callbackiem było jakieś VI? Czy trzeba pisać drugą DLL? Jak potem takie zdarzenie obsłużyć?
Call Library Function Node i callback
- bartus
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Re: Call Library Function Node i callback
hehehe
podobny problem byl rozwiazywany swego czasu gdzies.
Tez sie z tym spotkalem, ale jeszcze nie testowalem, polecam lekture
http://msmvps.com/blogs/vandooren/archi ... a-net.aspx
czyzby canon i funkcja viewfinder?
warto jeszcze najpierw sprawdzic czy aparat obsluguje dana funkcje.
podobny problem byl rozwiazywany swego czasu gdzies.
Tez sie z tym spotkalem, ale jeszcze nie testowalem, polecam lekture
http://msmvps.com/blogs/vandooren/archi ... a-net.aspx
czyzby canon i funkcja viewfinder?
warto jeszcze najpierw sprawdzic czy aparat obsluguje dana funkcje.
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic 
-
vugie
Canon i viewfinder, a także parę innych funkcji usprawniających wykorzystanie aparatu z mikroskopem
Ten aparat obsługuje viewfinder, ale w ogólnym przypadku, żeby to sprawdzić to trzeba ustawić callback
Dzięki za linka. Dosyć to dla mnie czarnomagiczne, nie udało mi się nawet przykładu uruchomić (problem z kompilacją testowego DLLa) i tylko pośrednią metodą udało mi się stwierdzić, że ma to szansę zadziałać.
Trochę mam wątpliwości czy uzależnianie się od .NET z takiego powodu ma uzasadnienie. Drugim wyjściem jest zrobienie drugiego DLLa z callbackami, ale niestety programista C ze mnie marny. Czy można z poziomu DLL wygenerować Dynamic User Event?
Ten aparat obsługuje viewfinder, ale w ogólnym przypadku, żeby to sprawdzić to trzeba ustawić callback
Dzięki za linka. Dosyć to dla mnie czarnomagiczne, nie udało mi się nawet przykładu uruchomić (problem z kompilacją testowego DLLa) i tylko pośrednią metodą udało mi się stwierdzić, że ma to szansę zadziałać.
Trochę mam wątpliwości czy uzależnianie się od .NET z takiego powodu ma uzasadnienie. Drugim wyjściem jest zrobienie drugiego DLLa z callbackami, ale niestety programista C ze mnie marny. Czy można z poziomu DLL wygenerować Dynamic User Event?
- bartus
ja jakos wiekszym programista nie jestem, wiec na moja odpowiedz raczej nie licz ;) bo sie nie znam
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic 
-
ZbychoZbych
Testowałem i działa. Jeden problem który widzę to opóźnienie wywołań .net-tu, nawet dla "normalnych" funkcji, które jest znacznie mniejsze dla wywołań funkcji kodu niezarządzanego.
Zbyszek