Witam jestem tu nowy. Mam takie zadanie na studiach. Napisać coś na wzór Toolkita do logiki rozmytej i Fuzzy Logic Toolboxa z Matlaba, ale łatwiejsze, tzn na dwóch inputach i jednym outpucie. Trochę się gubię, tzn mam problem z zaczęciem. Mógłbym otrzymać jakiś ogólny zarys jakby to najlepiej wyglądało ?
tzn dwa inputy w postaci funkcji, jakiś parę reguł i wyliczenie outputu.
Byłbym wdzięczny
Logika Rozmyta
-
David_Villa
- Kontakt:
-
David_Villa
- Kontakt:
Logika Rozmyta
prosze o pomoc.
Chcę zasotosować coś takiego i nie wiem jak zrobić. Mianowicie: co zrobić, żeby dostać element, w którym własnoręcznie mógłbym zmieniać warunki (if.....). Tzn. cos na zasadzie edytora w programie. Definiuje sobie ify i program mi działa według nich.
Chcę zasotosować coś takiego i nie wiem jak zrobić. Mianowicie: co zrobić, żeby dostać element, w którym własnoręcznie mógłbym zmieniać warunki (if.....). Tzn. cos na zasadzie edytora w programie. Definiuje sobie ify i program mi działa według nich.
-
bogdani
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Logika Rozmyta
Witaj
Trochę to pytanie za bardzo rozmyte żeby dać ci dokładną i precyzyjną odpowiedź.
Możesz zrobić tak: przygotowujesz SubVIja, który zawiera strukturę warunkową (Case) i na wejściu to tej funkcji podajesz dane wejściowe do warunków.
Za każdym wywołaniem takie funkcji będziesz musiał zdefiniować warunki do SubVIja.
bogdani
Trochę to pytanie za bardzo rozmyte żeby dać ci dokładną i precyzyjną odpowiedź.
Możesz zrobić tak: przygotowujesz SubVIja, który zawiera strukturę warunkową (Case) i na wejściu to tej funkcji podajesz dane wejściowe do warunków.
Za każdym wywołaniem takie funkcji będziesz musiał zdefiniować warunki do SubVIja.
bogdani
Re: Logika Rozmyta
Witam,
tak się akurat składa że też tworze system logiki rozmytej w LabVIEW :]
Rozumiem że masz problem z warstwą reguł.
Proponuje zrobić to następująco:
Macierz 2D:
Każdy wiersz będzie warunkiem, poszczególne elementy będą numerami wejściowych funkcji przynależności, np.
2 3 0 4
daje nam:
Jeżeli x1 należy do FP nr 2 i x2 należy do FP nr 3 i x4 należy do FP nr 4
Wartość 0 oznacza że dana zmienna nie bierze udziału w warunku.
Druga macierz 1D dotyczy wyjściowych funkcji przynależności, każdy element dotyczy numeru warunku, a wartość numerowi wyjściowej funkcji przynależności.
Oczywiście takie rozwiązanie jest dobre do systemu Mandani, z Takagi-Sugeno będzie gorzej.
PS. Dodatkowo, aby ulepszyć prezentacje danych, zamiast numerica można zastosować enum albo ring (jak w przykładzie)
Pozdrawiam.
tak się akurat składa że też tworze system logiki rozmytej w LabVIEW :]
Rozumiem że masz problem z warstwą reguł.
Proponuje zrobić to następująco:
Macierz 2D:
Każdy wiersz będzie warunkiem, poszczególne elementy będą numerami wejściowych funkcji przynależności, np.
2 3 0 4
daje nam:
Jeżeli x1 należy do FP nr 2 i x2 należy do FP nr 3 i x4 należy do FP nr 4
Wartość 0 oznacza że dana zmienna nie bierze udziału w warunku.
Druga macierz 1D dotyczy wyjściowych funkcji przynależności, każdy element dotyczy numeru warunku, a wartość numerowi wyjściowej funkcji przynależności.
Oczywiście takie rozwiązanie jest dobre do systemu Mandani, z Takagi-Sugeno będzie gorzej.
PS. Dodatkowo, aby ulepszyć prezentacje danych, zamiast numerica można zastosować enum albo ring (jak w przykładzie)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2008 19:36 przez AzazeL, łącznie zmieniany 2 razy.