Jestem całkowicie nowym użytkownikiem programu Labview. Niestety nie miałem żadnych kursów ani pomocy w poznawaniu tego środowiska. Mam jednak potrzebę stworzenia programu który będzie odczytywał i zapisywał dane temperatur.
Program musi pobierać dane z zewnętrznych czujników temperatur, następnie odczytywać je, wyświetlając na wykresach (jest 5 kanałów wiec i 5 wykresów) oraz zapisywać je do pliku, który można otworzyć przy pomocy Worda. Ze względu na to iż dane będą pobierane przez dłuższy okres czasu chciałbym aby program pobierał dane z określoną częstotliwością np. 100 Hz a następnie uśredniał te dane. Czyli np. jak podałem wcześniej, częstotliwość próbkowania wynosiłaby 100 Hz, a zatem program pobierałby 100 próbek na sek, następnie uśredniał te pomiary do 1 wartości. Czyli jedna wartość na 1 sekundę.
Mierzona będzie wymiana temperatur pomiędzy dwoma stanami skupienia, więc pomiary będą odbywały się w dłuższym okresie czasu, np. 1h. Potrzebuję aby program pobierał mi dane kiedy temperatury dwóch mediów się ustabilizują, więc chciałbym aby program zapisywał mi dane wtedy kiedy ja tego chcę, a nie przez cały czas.
Również, moment w którym dane będą pobierane ma być sugerowany przez ustalaną lub obliczoną przez program odchyłkę standardową.
Do tej pory udało mi się zrobić program który odczytuje dane (zwykle szumy ponieważ urządzenie National Instruments nie jest do niczego podłączone) i wyświetla je na 5 wykresach. Niestety wyświetla je co jakiś czas nie ciągle. Następnie przysyła te dane do funkcji "Sample Compression", która uśrednia 10 ostatnich próbek i przesyła je do "write to measurement file" która zapisuje dane w pliku.
Tylko te dane są zapisywane w dziwny sposób. Chciałbym aby zapisywały się na razie co sekundę a one zapisują się jakby niezależnie od czasu. Np pisze w pliku Lvm. ze zapis co 1 sek. ale pomiary trwają dłużej w rzeczywistości. np 60 sek. W dodatku, kiedy chcę pobierać dane "ciągle", to po 6 pomiarach (ponieważ używam pętli) występuje błąd ponieważ nie ma już dostępnych próbek (ERROR 200279). A ja nie mogę zdefiniować liczby próbek jako konkretną liczbę ponieważ będą one pobierane w sposób ciągły i nie wiadomo ile ich będziemy chcieli uzyskać.
Wiem że to wszystko może brzmieć skomplikowanie, dlatego proszę pytać
Pragnę przypomnieć że jestem naprawdę zielony w tym programie, dlatego wszelkiego typu uwagi i wytykanie moich głupot będą mile widziane
W załączeniu wysyłam screeny z mojego programu, w celu lepszej wizualizacji sprawy.
http://vlep.pl/kxh5ft.jpg
http://vlep.pl/sm13p6.jpg