analiza pomiaru wysokości, jaki przyjąć algorytm?

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
marcin_kodi
Kontakt:

Post autor: marcin_kodi »

Witam kolegów na forum!

Właśnie zaczynam "romans" z Labwiev.
Ponieważ nie będę miał wiele czasu na realizacje zleconego mi projektu więc swoją naukę muszę zacząć ściśle ukierunkowując się na zagadnienia związane z zadaniem.

Proszę o naprowadzenie mnie na sposób rozumowania, punktu zaczepienia, ewentualnych pomocnych funkcji, haseł pod którymi mogę znaleźć ukierunkowanie na - realizacje następującego zadania:

Odczytany pomiar wysokości w zakresie 0-10mm należy zniwelować wprowadzając do badanego układu fizycznego, zestawu kilku (bądź jednej, bądź żadnej) podkładek o danym typoszeregu, zdefiniowanym wcześniej.

Np. Zmierzono wysokość 5.5mm
zdefiniowane dystanse 4mm, 3mm, 2mm, 0,5mm, 0,25mm

program ma wyświetlić:

Proszę użyć:
dystansu - 3.0mm
dystansu - 2.0mm
dystansu - 0.5mm

Priorytetom jest użycie możliwie małej ilości detali niwelujących przy określonej nieprzekraczalnej dokładności.

Domyślam że tego typu mechanizmy obliczeń nie są niczym nowym w świecie informatyki itd, ale sam z siebie nie wiem jak podejść do budowy skutecznego, nie wyszukanego algortymu.

Dziękuję.
Przyda się każda podpowiedĹş z którą da się zacząć.
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: vugie »

Dzielenie z resztą, bloczek Quotient & Reminder.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: analiza pomiaru wysokości, jaki przyjąć algorytm?

Post autor: jogurt_owocowy »

Witaj.

Chyba najprostszy algorytm doboru tych podkładek polegałby na rozpoczęciu dokładania podkładek od największej dopóki ich grubość nie będzie większa od wymaganej, w tym momencie zaczynasz dokładanie o jeden rozmiar mniejszych dopóki sumaryczna grubość wszystkich nie będzie większa od wymaganej, wtedy zaczynasz zabawę z kolejnym rozmiarem itd.

To przy założeniach, że liczba podkładek jaką dysponujesz nie jest ograniczona i dokładność jest "niesymetryczna" tj. grubość podkładek nie może być większa niż zadana wartość (słowo "podkładka" tak sugeruje). Jeśli to nie jest spełnione to trzeba będzie trochę zmodyfikować ten algorytm.

Pozdrawiam :]
marcin_kodi
Kontakt:

Post autor: marcin_kodi »

Bardzo dziękuję. Zabieram się do pracy!
ODPOWIEDZ